2010 - Suuri illuusio
Platonin Akatemia kokoontui 14. kerran Tuusulan Halosenniemessä ja Järvenpään Kallio-Kuninkalan kartanossa keskiviikkona 12.5 alkaen klo 9.00
Teemana oli Suuri illuusio. Jean Renoir on ohjannut samannimisen elokuvan. Renoirin sanoma on selkeä: useimmat ihmisten tekemät rajanvedot ovat kuvitteellisia. On olemassa enemmän yhdistäviä kuin erottavia tekijöitä. Platonin Akatemia-päivää luonnehtiikin Renoirin hengessä luottamus ihmisyyteen ja siihen, että myös kulttuurit voivat aidosti kohdata toisensa.
Tapahtuman avasivat Halosenniemessä rehtorit Atso Taipale (Järvenpään lukio) ja Riitta Eeronheimo (Hyrylän lukio). Karoliina Kantelinen ja Tuomas Rounaskari tulkitsivat suomalaista kansanmusiikkia omintakeisesti ja rohkeasti. Nykyään Karoliina kuuluu Suomen ehkä tunnetuimpaan kansanmusiikkiyhtyeeseen Värttinään ja Tuomas kiertää maailman shamaaniviulunsa kanssa.
Halosenniemen aamu tarjosi myös taitelijavieraan. Retretin taiteellisena johtajana ja Kuvataideakatemian rehtorina toiminut taiteilija Ilkka Juhani Takalo-Eskola esitti vahvan teesin: realismia ovat utopiat. Edellisen kerran Takalo-Eskola oli vieraillut Platonin Akatemiassa v. 1997.
Suureen taidekeskusteluun osallistuvat Takalo-Eskolan lisäksi myös Karoliina Kantelinen, Tuomas Rounakari ja kulttuuriantropologi&muusikko Antti Filppu ja Anni Swanin saduista väitellyt Sirpa Kivilaakso. Halosenniemen ohjelmaa oli seuraamassa myös kahdeksan saksalaista rehtoria.
Kallio-Kuninkalan kartanon luennot ja työpajat käynnistyivät tervetuliaiskavien jälkeen. Taiteilija ja elokuvatutkija Sampsa Laurinen tarjosi meille välähdyksen Jean-Luc Godardin maailmasta ja elokuvista. Sen jälkeen muistimme päivän sankaria. 12.5. syntymäpäivien viettää nimittäin kansallisfilosofinmme Johan Vilhelm Snellmanin. Helsingin yliopiston kansleri Ilkka Niiniluodon luennon aiheena olikin Snellman ja sivistyksen voima. Niiniluotoa kommentoivat Dilemman (Helsingin yliopiston filosofian opiskelijoiden yhdistys) ja FETO:n (filosofian ja et:n opettajien yhdistys) ja Platonin Akatemian kannatusyhdistyksen edustajat.
Kulttuurien torilla tutustuimme maailmankulttuureihin. Villeveikko Hirvelä kertoi Intian alkuperäisväestöstä (adivasit), Karim Maiche Pohjois-Afrikasta ja Iraj Yusefi Kurdistanista. Kielikylpyjä tarjosivat Salla Mikkola unkarin kielessä ja Karen Liu kiinan kielessä. Marja Toivola kertoi meille Indonesiasta, Henri Duong (Hyrylän lukio) Vietnamista, Pauline Notley (Tikkurilan lukio) Nepalista ja Keniasta. Helsingin yliopiston filosofian laitoksen kansainväliset vaihto-oppilaat (mm. Sveitsistä ja Slovakiasta) tarjosivat meille filosofian työpajoja englanniksi.
Muissa työpajoissa aiheina oli shamanismi (Tuomas Rounakari), Julia Kristeva (Laura Wahlfors), Zen (Mika Pekkola ja Matti Rautaniemi), Kalevala (Antti Filppu), elokuvat ja todellisuus (Akseli Huhtanen ja Ifeoma Kulmala), filosofian edistyminen (Toni Kannisto) , illuusiot (Ilmari Hirvonen ja Vesa Korkkula), oikeudenmukaisuus (Reima Launonen, Tero Ijäs ja Anita Välikangas), vapaa tahto (Saku Slioor) ja Wittgenstein (Joni Puranen ja Kaisa Pekkala). Suurin osa työpajoista oli Dilemman tuotantoa.
Arjen illuusiot työpajassa tutustuttiin modernin fysiikan maailmankuvaan. Paikalla olivat mm. Helsingin yliopiston fysiikan dosentti Claus Montonen ja matemaatikko Jouko Toivola.
Samaan aikaan Hyrylän koulukeskuksessa oli mahdollisuus syventää matemaattisluonnontieteellisiä tietoja Platonin Akatemian oheistapahtumassa, jonka oli organisoinut matematiikan lehtori Ville Aitlahti. Työpajaan osallistui sekä Hyrylän lukion että Hyrylän yläasteen opiskelijoita.
Platonin Akatemian päätti Kallio-Kuninkalan kartanon päärakennuksessa Miika Luodon luento Schein. Luotoa kommentoivat filosofit Risto Tiihonen ja Ilja Lehtinen.