2005 - Pahuus

Platonin Akatemia 2005 alkoi 11.5. elokuvaillalla. Elokuvateatteri Studiossa esitettiin (lähes ensi-illassa) Markku Lehmuskallion ja Anastasia Lapsuin dokumenttielokuva Fata Morgana. Yhteistyö Järvenpään kulttuuritoimen kanssa teki tämän mahdolliseksi. Elokuva oli palkittu Sveitsin dokumenttielokuvafestivaaleilla huhtikuussa. Fata Morgana on kunnianosoitus tsuktsien kulttuurille. Platonin Akatemia kunnioitti samalla Lehmuskallion 40 vuotta jatkunutta uraa. Hän on tehnyt uskomattoman työn uhanalaisten kulttuurien hiipuvien elämänmuotojen dokumentaristina. Järvenpään lukion jatkokeskustelussa Tuomas Rounakari, Fata Morganan säveltäjä, kertoi elokuvamusiikista. Illan mittaan aiheen tiimoilta syntyi hedelmällinen keskustelu.

Pahuuden filosofia oli vuoden 2005 Platonin Akatemian päätapahtuman pääteema. Avajaiset järjestettiin 12.5. Halosenniemessä. Taru Räsäsen ja Malviina Nenosen luotsaama keravalais-tuusulalainen Psykoteatteri esitti performanssin Enkeleitä ja pikkupiruja. Haitarisäestyksestä vastasi Taru Flinck. Filosofi-kirjailija Torsti Lehtinen puhui pahuudesta. Lehtinen kehotti mm: ”Sammuttakaa pahuus pullanmuruilla.” Luento synnytti vilkkaan keskustelun Halosenniemessä.

Kallio-Kuninkalan kartanon vieraita olivat mm. Eero Paloheimo,Terho Pursiainen, Ari Hyppönen ja Lennart Saari. Vuonna 2004 Terho Pursiainen oli julkaissut kirjan Jumala ja Torsti Lehtinen taas kirjan nimeltä Saatana. Olimme siis ajankohtaisia. Myös ID-paradigmasta oli julkisuudessa väitelty kiihkeästi. Kallio-Kuninkalan värikkään ja tasokkaan ID-seminaarin tuotti Keravan lukio. Keskustelua puheenjohti lehtori Ari Ahokas.

Päärakennuksen Mahdolliset maailmat-työpajassa keskusteltiin mm. oppilaskuntatoiminnasta. Työpaja saavutti suuren suosion, mistä suuri kiitos oppilaskunta-aktivisteille Mikaela Hammille ja Ville Kanteliselle. Mukana olivat myös Markus Neuvonen Opetushallituksesta ja Kalle Videnoja ja Reima Launonen opiskelijajärjestö Dilemmasta (Helsingin yliopiston filosofian opiskelijoiden yhdistys).

F-Securen perustajiin kuuluva Ari Hyppönen valaisi metafysiikan työpajassaan antrooppista periaateetta. Tässä opiskelijoiden tuottamasssa työpajassa ylitettiin surutta oppiainerajat. Fysiikasta ja tähtitieteestä siirryttiin vaivatta filosofiaan ja päinvastoin.Filosofi Eero Paloheimo kertoi työpajassaan filosofiastaan ja esitteli samalla innostuneelle yleisölle kirjallista tuotantoaan yli 30 vuoden ajalta. Media-pajassa filosofoivat Ylioppilaslehden päätoimittaja Esa Mäkinen, Helsingin Sanomien Nyt-liitteen toimittaja Anu Silferberg ja Keski-Uusimaan toimitussihteeri Silja Tenhunen. Kommentaattorina oli Humanistiliiton pääsihteeri Henrik Sawela. Puheenjohtajana oli Antti Honkanen Jokelan lukiosta.

Taidejameissa olivat mukana mm. Pasi & Tuomas -duo, Sahtikanuuna-yhtye ja Sirkka-Liisa Enkvistin luotsaama Hyrylän lukion näytelmäkerho, joka esitti Aapelin näytelmän Siunattu hulluus.