2008 - Hyvyys, totuus ja kauneus

Niina Nylynd: Platonin Akatemian flowssaPlatonin Akatemian vuoden 2008 päätapahtumaa (Platonin Akatemia XII) vietettiin Kallio-Kuninkalan kartanossa toukokuun 5. päivä. Teemana oli Hyvyys - Totuus - Kauneus. Filosofi Tere Vaden alusti aiheesta Ajatella vai muuttaa. Jens Mustonen Hyrylän lukiosta ja Tero Ijäs Helsingin yliopiston filosofian laitokselta kommentoivat Vadenia.

Päivän mittaan järjestettiin kuusi työpajaa (suluissa työpajojen vetäjät): Elämän tarkoitus (Tero Ijäs, Vesa Korkkula ja Reima Launonen),Kant ja totuuden,hyvyyden ja kauneuden kolmiyhteys (Toni Kannisto), Hegel -Dialektiikan ylistys (Lauri Kallio, Jaakko Pitkänen ja Timo Telakivi), Derrida. Lahja ja oikeudenmukaisuus (Marika Enwald), Dialogin rekonstruktio (Lauri Mattila ja Tero Pursiainen) ja Eurooppalaisuuden idea (Kalle Videnoja). Työpajat tuotti Dilemma ry, vastaavana tuottajana oli Helsingin yliopiston filosofian opiskelija Lauri Mattila.

Solja Kovero kirjoitti v. 2008 Platonin Akatemiasta Minervan pöllöön (2/2008)

Niina Nylynd raportoi siitä Niin&Näin-lehdessä (4/2008)

Jenna Böhmeke kirjoitti Annales-vuosikirjaan Elämän tarkoitus-työpajasta:

" Pajaan osallistui opiskelijoita ainakin seuraavista lukioista: Etelä-Tapiolan lukio (Espoo), Hyrylän lukio, Itäkeskuksen lukio (Helsinki), Kellokosken lukio, Keravan lukio, Sveitsin lukio (Hyvinkää) ja Tapiolan lukio (Espoo).

Platonin Akatemian Elämän tarkoitus –työpaja pidettiin Kallio-Kuninkalan kartanossa, Metsä-Kuninkalan "torpassa". Paikka oli täpötäynnä aiheesta kiinnostuneita nuoria ja vähän vanhempiakin. Viimeisten sisään tulijoiden piti miettiä minne takamuksensa laittaisi. Pieni ahtaus ei näyttänyt paikalla olevia kuitenkaan haittaavan, sillä ilmapiiri oli rento eikä kukaan käynyt toisen kurkkuun kiinni, vaikka erilaisia mielipiteitä satelikin.

Rentous ja toisten kuuntelu- ja keskustelutaito rohkaisivat sanomaan omiakin mielipiteitä. Tässä työpajassa tuli myös ajateltua ja tarkasteltua omia näkemyksiä ja keskustelun aihetta ylipäätään. Keskustelu eteni mukavasti eikä junnannut paikoillaan tai edennyt liian nopeasti. Jokaiselle halukkaalle annettiin puheenvuoro ja pajan pitäjät muistivat kaikkien kommentoivien nimetkin. Filosofisia käsitteitäkään ei ollut niin paljon, etteikö olisi tajunnut, mitä toiset sanovat, kuten joskus saattaa käydä varsinkin niille, jotka eivät ole paljon filosofiaa harrastaneet.

Elämän tarkoitus- kysymyksen puitteissa keskusteltiin ainakin seuraavista asioista: elämän tarkoitus voisi olla onnellisuus ja se mitä kaikille käy joskus, eli kuoleminen. Ehkä karua, mutta yksimielisyyttä ei löytynyt tässäkään asiassa. Ei siis hätää, elämän tarkoitus ei välttämättä ole kuoleminen. Onko elämällä edes jotakin suurempaa tarkoitusta? Aihe kävi esimerkiksi myös sellaisissa kysymyksissä kuin voiko ilman ajattelua olla onnellinen. Tai onko kivillä elämää, koska ne eivät todennäköisesti ajattele.

Keskustelu kävi vain vilkkaammaksi loppua kohden ja lopettaminen oli vaikeaa innokkaiden puhujien keksiessä yhä nokkelampia pohdintoja. Ajan käydessä tiukalle keskustelu saatiin päätettyä (työpajan vetäjät pitivät siitä huolen), että jokainen halukas saa vielä viimeisen puheenvuoron. Rakennuksesta poistuttiin hyvillä mielin ja luultavasti vieläkin pohtien elämän tarkoitusta.

Keskustelu oli erittäin mielenkiintoinen ja hyödyllinen. Muiden kommenteista ilmeni aina erilaisia näkökulmia asioihin, kenenkään sanomisia ei syösty suohon eikä niille naurettu (ainakaan pahalla). Kaikki olivat samanarvoisia ja työpajan vetäjät pitivät keskustelun kasassa ja heittivät pohdittavia seikkoja mukaan keskusteluun".

Vuoden 2008 Akatemia jatkui Leonora-salissa:

Taiteellisen puolituntisen alkusanat lausui Järvenpään kulttuuriasiain päällikkö Mikael Karikoski, joka muisteli myös Runojameja, joista kaikki aikanaan alkoi.

Kaikkihan alkoi tosiaankin aikansa Suomen suurimmasta runotapahtumasta, Runojameista, joiden yhteydessä järjestettiin nuorille suunnattuja taide- ja tiedekylpyjä. Ensimmäinen Akatemia järjestettiin toukokuussa 1997. Filosofia on siis ainakin tässä tapauksessa runon lapsi.

Leonora-salissa näimme otteen Aleksi Joensuun ohjaamasta Juho Räsäsen ja Miki Pajulan kirjoittamasta näytelmästä Viimonen taistelu. Nelly Lehtonen ohjasi aforismishown Minä ajattelen. Ella Peltonen Järvenpään lukiosta esitti otteita Sokrateen puolustuspuheesta

Näyttelijä & ohjaaja Harri Liuksiala tulkitsi Sinä kirjoitit-runohetkessä ystävänsä runoilija Risto Ollilan tekstejä. Häntä säesti kitaralla Aleksi Malinen, nykyinen Turun ylioppilaslehden toimittaja.

Päivän päätti Leonora-salissa järjestetty moraalifilosofinen keskustelu Elämänhyvät. Keskustelun puheenjohtajana oli filosofi Tommi Paalanen. Mukana olivat myös filosofi Terho Pursiainen, filosofi Tere Vaden, filosofi ja Attac-järjestön puheenjohtaja Teppo Eskelinen, ohjaaja&näyttelijä Harri Liuksiala ja opettaja Erkki Nykänen. Iltakeskustelu taltioitiin.